Wednesday, October 23, 2013

Home » , » 7 Tips Untuk Tambah Ketinggian

7 Tips Untuk Tambah Ketinggian

Share


7 Tips Untuk Tambah Ketinggian

Bagaimana untuk menambah ketinggian secara semulajadi? Kira-kira 20% atau lebih daripada ketinggian badan kita bergantung kepada persekitaran, aktiviti dan pemakanan. Oleh itu, kita boleh meningkatkan ketinggian kita dengan secara semulajadi dengan mengikut beberapa perkara dalam kehidupan seharian kita. 


Tidur yang cukup
Ia adalah satu fakta yang diketahui bahawa badan kita membesar dan menghasilkan tisu ketika kita berehat. Tidur yang betul dan cukup adalah benar-benar penting dalam badan yang semakin meningkat. Ia dipercayai bahawa hormon pertumbuhan manusia dihasilkan secara semulajadi dalam badan kita semasa gelombang bunyi yang perlahan semasa tidur. Pertumbuhan kanak-kanak dan remaja perlu mempunyai sekurang- kurangnya 8 - 11 jam masa tidur setiap malam untuk mencapai ketinggian maksimum. Di samping itu, mandi air panas sebelum tidur boleh meningkatkan kualiti tidur. 


Senaman yang kerap dan bersukan
Salah satu cara terbaik untuk meningkatkan ketinggian secara semulajadi adalah fizikal yang sihat dan aktif sebagai kanak-kanak. Senaman dan aktiviti sukan meningkatkan ketinggian. Apabila anda aktif , badan anda memerlukan nutrien yang lebih sihat dan kesannya, peningkatan dalam pengambilan nutrien dalam pertumbuhan. 

Penglibatan dalam aktiviti-aktiviti sukan seperti berenang, senamrobik, tenis, kriket, bola sepak atau beberapa senaman regangan adalah cara yang baik untuk memastikan badan kita semakin membesar. Otot akan mempertingkatkan prospek pertumbuhan di samping pembersihan dan detoksifikasi badan kita melalui berpeluh. Oleh itu, pastikan senaman atau sukan sebahagian daripada aktiviti-aktiviti harian kita. 


Yoga
Yoga adalah cara yang baik dan agak kurang tekanan bagi menambah ketinggian secara semulajadi. Beberapa pergerakan yoga akan memudahkan pengeluaran hormon yang mendorong pertumbuhan dalam badan. Tambahan pula, latihan regangan yang terlibat dalam yoga juga menguatkan otot dan memperbaiki postur badan juga. 


Mengekalkan postur yang betul
Perhatian perlu diberi ke arah mengekalkan postur yang betul dari zaman kanak-kanak lagi. Perkara-perkara mudah seperti duduk tegak di kerusi, pastikan bahu lurus, dagu tinggi, dan tulang pinggul betul ketika berjalan atau berdiri benar-benar boleh memberi kesan yang baik ke atas ketinggian anda. 

Bahkan juga, tulang belakang yang lurus dan kuat adalah sangat penting dalam pertambahan ketinggian anda. Mempunyai bantal yang empuk dan tilam yang mesra badan adalah sama penting dalam menjaga tulang belakang anda supaya selesa. Postur badan yang baik membuat anda kelihatan tinggi , bijak dan yakin. 


Diet seimbang
Diet yang seimbang adalah amat penting untuk mendapatkan nutrisi yang betul. Justeru itu, anda disarankan untuk menjauhkan diri daripada memakan makanan ringan. Badan anda memerlukan semua vitamin dan mineral untuk berkembang dengan ketinggian maksimum anda. Antaranya: 

• Vitamin D dan protein membantu dalam mencetuskan hormon pertumbuhan dan dikehendaki untuk pertumbuhan gigi dan tulang. Contoh makanan seperti keju, putih telur dan tauhu. 

• Pengambilan zink juga sangat penting kerana kekurangan ini boleh membawa kepada pertumbuhan terbantut pada kanak-kanak. Contoh makanan seperti asparagus, tiram dan kacang. 

• Kalsium diperlukan untuk pertumbuhan dan perkembangan tulang. Ia terkandung dalam produk tenusu dan sayur-sayuran hijau. 


Sistem imun yang kuat
Beberapa penyakit yang menyerang kanak-kanak juga boleh menyebabkan pertumbuhan terbantut. Walau bagaimanapun, ini boleh dielakkan dengan imunisasi biasa dan mengambil banyak vitamin C yang terdapat dalam buah-buahan sitrus seperti oren, anggur dan lemon. Sistem imun boleh dikukuhkan lagi dengan makan makanan yang segar dan elakkan makanan yang diproses dan hidrogenasi seperti marjerin. 


Elakkan faktor yang membantutkan pertumbuhan
Mengambil dadah dan alkohol pada usia muda boleh menjadi sangat berbahaya dan boleh menyebabkan pertumbuhan terbantut serta menghalang anda dari mencapai ketinggian maksimum anda. Seperkara lagi, pengambilan kafein harus dihadkan terutamanya di kalangan kanak-kanak untuk memastikan mereka tidur dengan nyenyak dan teratur. Selain itu , steroid juga telah didapati menghalang pertumbuhan tulang pada kanak-kanak muda yang mana boleh menjejaskan ketinggian mereka.


1 comments:

ietams said...

kalo umur 30an boleh tambah tinggi lagi ke eh.. .. :-p

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Post a Comment

Singgah je???Komen la sikit.:-D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Sensasi

Blog Archive