Thursday, December 26, 2013

Home » » Salji di Luar Jangkaan

Salji di Luar Jangkaan

Share


Salji di Luar Jangkaan

SUDAH menjadi kebiasaan bagi negara empat musim, musim sejuk pastinya bermula pada Disember, setiap tahun.

Salji yang turun seperti hujan memang sentiasa dinantikan, lebih-lebih lagi menjelang Krismas yang jatuh pada 25 Disember.

Pada tahun ini, salji dikatakan turun lebih awal bermula November dan cuaca dilaporkan sangat buruk di beberapa negara Eropah sehingga sesetengah kawasan diselimuti dengan salji yang sangat tebal.

Bagaimanapun apa yang mengejutkan adalah kehadiran salji di negara Asia Barat yang terkenal dengan daerah gurun pasir yang sangat panas.

Turunnya salji itu menjadi suatu fenomena alam di luar jangkaan kebolehan manusia.

Contohnya di Kaherah, Mesir, kehadiran salji mengejutkan penduduk yang rata-ratanya tidak pernah terfikir dapat melihat salji memenuhi halaman rumah.

Lebih mengejutkan apabila salji buat kali pertama turun dalam tempoh 100 tahun di Timur Tengah terutama di Kaherah, Jerusalem dan kawasan-kawasan di sempadan Syria.

Dalam pada itu, salji juga dilaporkan turun di tengah padang pasir Arab Saudi hingga ke kawasan timur Lebanon setebal 20 inci dan mengakibatkan cuaca yang sangat sejuk.

Malah lebih mengejutkan, salji juga turun di negara Asia Tenggara.

Di Asia Tenggara, salji turun di wilayah Sapa di utara Vietnam buat kali pertama.

Salji tersebut telah menyebabkan kesesakan lalu lintas selama beberapa hari di kawasan pergunungan seperti Lao Cai dan Ha Giang.

Jabatan kaji cuaca negara itu menyatakan fenomena tersebut bakal mengakibatkan keadaan cuaca di bahagian lain di rantau ini terjejas dalam keadaan cuaca yang tidak menentu.

Biasanya, musim kering berlaku mulai Disember di beberapa negara, namun laporan mengatakan bahawa hujan lebat telah mengakibatkan banjir di Laos, Vietnam dan tenggara China.


0 comments:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Post a Comment

Singgah je???Komen la sikit.:-D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Sensasi

Blog Archive