Thursday, May 1, 2014

Home » , » Akhirnya Harta Karun Pulau Nangka Berjaya Ditemui

Akhirnya Harta Karun Pulau Nangka Berjaya Ditemui

Share

Akhirnya Harta Karun Pulau Nangka Berjaya Ditemui
PERBANDINGAN duit syiling 50 sen (tengah) dengan dua mata wang syiling dipercayai campuran emas dan tembaga yang ditemui ketika kerja penggerudian dinding batu oleh syarikat Smart Partnership International (M) Sdn Bhd di Pulau Nangka, Jasin, Melaka, malam tadi. Syiling yang dipercayai peninggalan zaman Kesultanan Melayu Melaka itu berukuran 6 sentimeter dan masing-masing tertera tulisan sanskrit dan jawi kuno.
MELAKA: Dua keping 'medal' tembaga dipercayai daripada zaman Kesultanan Melayu Melaka ditemui dalam pencarian harta zaman kesultanan itu oleh syarikat Smart Partnership International (M) Sdn Bhd di Pulau Nangka dekat sini, malam tadi. 

EXCO Kerja Raya, Kemudahan Awam, Pengangkutan dan Pemulihan Projek Melaka, Datuk Abdul Ghafaar Atan berkata 'medal' itu ditemui pada jam 11.30 malam tadi, bagaimanapun kesahihan artifak itu masih belum dapat dipastikan buat masa ini. 

"Saya bersama pasukan saya akan pergi ke pulau itu petang ini untuk melihat sendiri medal itu," katanya ketika dihubungi Bernama di sini, hari ini. 

Ditanya sama ada kontrak pencarian selama empat bulan diperoleh syarikat itu yang tamat pada jam 12 malam tadi akan dilanjutkan selepas penemuan berkenaan, beliau berkata perkara itu akan ditentukan selepas segala urusan berkenaan penemuan medal itu selesai. 

"Kita tengok sama ada benarkan syarikat itu teruskan atau tidak, pencarian syarikat itu tidak akan ganggu usaha pencarian syarikat kedua kerana lokasi pencarian dua syarikat ini berbeza," katanya.

0 comments:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Post a Comment

Singgah je???Komen la sikit.:-D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Sensasi

Blog Archive